Hogyan segít a sátorraktár az áruváltozások megelőzésében?

2018-01-18 09:14:50

Aki raktárat üzemeltet, vagy bérel, jól tudja: a tárolásra alkalmas épületnek megannyi követelménynek kell megfelelnie. Sok esetben azonban egy bérelt sátor raktárban sokkal költséghatékonyabban teljesíthetők ezek a feltételek. Lássuk tehát, hogyan is tud megfelelni a bérsátor a raktárral szemben támasztott legfontosabb elvárásnak.

Biztonságosabb árutárolás

Ami pedig nem más, minthogy segítsen megelőzni az árukárosodás, állagának romlását, vagyis – szaknyelven szólva – az áruváltozást. Igaz, hogy az áruk egyes része még így is forgalomba hozható, azonban nem az eredeti fogyasztói áron, vagyis így mindenképpen veszteségesen tudnánk csak értékesíteni a terméket.

Termékeink nagy része tehát hajlamos az áruváltozásra, amely változatos formákat ölthet. Leggyakoribb problémaként az úgynevezett fizikai áruváltozások jelentkeznek, vagyis amikor a termék külső, mechanikai behatás miatt károsodik. Bizony a gravitáció, még a legerősebbnek történő áruk esetén is kifejti kevéssé áldásos hatását. A fizikai áruváltozások közé soroljuk az áru deformálódását, szakadását, törését, vagy akár az áru megrepedését is. 

Legtöbbször, ilyen baj a túlzsúfolt raktárakban fordul elő. Amennyiben nincsen elég hely az áruk szakszerűen történő tárolására, illetve mozgatására, akkor könnyebben történik a termékkel, vagy – ami még rosszabb – a dolgozókkal baleset.

Ha állandó raktárépületet bérlünk, akkor ott az alapterület adott, így nem tudunk – illetve nem szerencsés – a megengedettnél nagyobb árukészletet tárolnunk. Ellenben, ha az árut bérsátorban helyezzük el, akkor alapterületét igény szerint határozhatjuk meg. (Még akkor is, ha már rendelkezünk ilyennel, egyetlen napon belül fel tudunk építeni másikat, s ugyanilyen gyorsan el is tudjuk bontani a létesítményt).

Ebben az esetben tehát nem a tárolt árumennyiséget kell a raktár nagyságához igazítanunk, hanem a raktározni kívánt készlet nagyságának függvényében hozhatunk döntést a sátorraktár alapterületéről. Mindez költséghatékonyabb és rugalmasabb megoldást jelent vállalkozásunknak.

Költséghatékonyabb működés

Másik csoportját az áruváltozásoknak, a termék biológiai úton való károsodása jelenti. Ebben az esetben az áru jellege valamilyen külső fertőzés miatt fog megváltozni. Ide tartozik az áru penészedése, avasodása, gombásodása, valamint erjedése is. Amint láthatjuk, ezek leggyakrabban zöldségek, tejtermékek, valamint növények esetén jelentkezhetnek, de a penészedés például olyan szárazáruk esetében is előfordulhat, mint amilyen a csomagolt kenyér.

Ellentétben a mechanikai áruváltozásokkal, az ilyenformán károsodott termékeket már csökkentett értéken sem tudjuk forgalomba hozni, így sorsuk nagy valószínűséggel a selejtezés lesz. Az esetek jelentős részében a biológiai áruváltozások a nem megfelelő árutárolásra vezethetők vissza. Ilyen lehet például a raktárépület penészedése, amely régebbi építmények esetén gyakran előfordul. Különösen akkor, hogyha nem fordítunk – vagy akitől béreljük, nem fordít – kellő figyelmet az épület karbantartására!

Gond nélküli karbantartás

Ezzel szemben a raktár sátrak ideiglenes építmények. Mivel alapjuk a műanyag és a fém, ezért szinte egyáltalán nincsen az a veszély, hogy a benne tárolt áruk az építmény miatt penészessé váljanak. Jóval egyszerűbb a szerkezetük lévén pedig sokkal könnyebb észrevenni, hogyha valamely alkatrészükön karbantartást kell végezni. Nem utolsósorban pedig ezek a javítások sokkal kevesebb költség árán valósíthatók meg, mintha kő- vagy faépítmény tulajdonosok lennénk. Sőt, hogyha a bérsátort választjuk, akkor egyáltalán nem kell figyelnünk a karbantartásra, mivel az üzemeltető azt elvégzi helyettünk.

Ne felejtsük el megemlíteni a teljesség kedvéért a kémiai áruváltozásokat sem. Ilyenek a csomósodás, elfolyósodás, vagy savanyodás. Ezeket a károsodásokat az esetek többségében a megfelelő fényvédelem biztosításával, illetve a gondos árukezeléssel tudjuk megelőzni.