Professzionális és költséghatékony raktári rend

2018-02-09 15:27:28

Előző írásunkban bemutattuk, hogyan is tud a bérsátor segíteni az áruváltozások, azaz az áru károsodásának megakadályozásban. A raktározás során ugyanakkor messze több követelménynek kell megfelelni. Például ilyen feltétel, hogy áttekinthető legyen a raktárunk, könnyen lehessen a létesítményen belül mozgatni az árukészletet, valamint kedvező módon használjuk ki a rendelkezésünkre álló alapterületet is. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy a raktársátrak ezen a területen is előnyösebbeknek bizonyulnak, mint az állandó raktárépületek.</p><p><span style=" letter-spacing:="" 0.1px;"="">Felejtsük el az elfekvő készleteket!

Alapvető szempont a raktári rend kialakítása során, hogy a benne tárolt árukészlet áttekinthető legyen. Mindez segíti az árukészlethez való könnyű hozzáférhetőséget is, amelynek köszönhetően kevesebb és időráfordítás árán tudjuk kialakítani a raktári rendet, továbbá ily módon számottevő mennyiségű pénzt is megtakaríthatunk.

Sok esetben azonban ez nehezen megoldható egy állandó épületben. Gondoljunk csak bele: amennyiben a raktárépület több éve, netán évtizede létezik, akkor nagyon sok elfekvő árukészlet halmozódhatott fel. Legtöbb esetben ezek már az eladhatatlan (szaknyelven: inkurrens) árukészlet kategóriába tartoznak, amelynek selejtezéséről mihamarabb gondoskodnunk kell. Az ilyen készlet tárolásával ugyanis feleslegesen foglaljuk a raktárban a helyet. Ami egyrészről bevétel kiesést jelent, másrészről pedig szükségtelen tárolási költségeket eredményez vállalkozásunk számára.

Pontosan ezért, sokkal egyszerűbb egy ideiglenesen felépített építményben megvalósítani az említett áttekinthetőséget. Ha ugyanis újonnan építjük fel a raktársátrat, akkor teljes mértékben a magunk igényére tudjuk szabni annak paramétereit, nem kell törődnünk az évek óta felhalmozódott készletek selejtezésével: Egyszóval: a bérsátor segítségével könnyebben ki tudjuk alakítani a megfelelő és vállalkozásunk által forgalmazott árukészlethez leginkább illeszkedő raktári rendet.

Alakítsuk ki tetszés szerint raktárunkat!

Szorosan az előbbi követelményhez kapcsolódik a készletek könnyű mozgathatósága. Legfontosabb szabály, hogy nagykereskedelmi raktár esetében a kiszállítási útvonal közelében, míg kiskereskedelmi raktár esetében az eladótértől nem messze, vagyis az értékesítési ponthoz közel kell az árukat elhelyeznünk. Természetesen ez egy ideális állapotnak mondható, hiszen – az utóbbi esetben – a raktárhoz kapcsolódó kiskereskedelmi egység földrajzi fekvése nagymértékben meghatározza a lehetőségeinket. 

Amíg egy állandó építménynél nincsen választási lehetőségünk, addig a bérsátort – figyelembe véve a rendelkezésre álló helyet – bárhova felépíthetjük.

Legalább ennyire fontos tényező azonban a raktár belső tere is. Mivel a mobil raktársátrakban a berendezés nem adottság, ezért a létesítmény belső részét is tetszés szerint alakíthatjuk ki. Legyen szó tömbös, soros vagy vegyes tárolásról, mindenféle tárolási mód megoldható a raktársátor segítségével. 

Használjuk ki kedvezően a rendelkezésünkre álló teret!

Ha pedig már a raktársátor belső részének kialakításánál tartottunk, akkor érdemes szólnunk a költséghatékony tárolásról is. Nem meglepő módon a célunk, hogy a rendelkezésre álló területen a lehető legtöbb árut tudjuk tárolni – természetesen a biztonságos tárolás szabályainak betartása mellett.

Ahhoz, hogy a raktárban a kedvező helykihasználás megvalósuljon, állandóan figyelnünk kell az árukészletet, valamint gondoskodnunk kell az árukészlet időközönként történő átcsoportosításáról is. Mindez egyszerűbben megvalósítható egy raktársátorban, amit a raktárépülethez képest kisebb alapterületnek, illetve egyszerűbb belső térnek köszönhetünk. 

Hasonlóan az állandó raktárépülethez, a raktársátorban is megvalósítható a kereskedelemben gyakran előforduló szakosított árutárolás. Természetesen mindezen követelményeknek a bérsátor úgy tud megfelelni, hogy közben nem sérülnek a raktárral szemben támasztott vagyonvédelmi-, tűzvédelmi-, balesetvédelmi- és közegészségügyi előírások sem. Ezeket a szabályokat egy későbbi írásunkban részletesen tárgyalni fogjuk.