Hogyan segít a raktársátor a balesetvédelmi előírások betartásában?

2018-04-11 14:16:25

Nem kétséges, hogy a raktár: „veszélyes üzem”. Aki raktárépületet tart fenn, annak tisztában kell lennie a raktározással kapcsolatos előírásokkal. Amennyiben ugyanis nem tartjuk be ezeket az előírásokat, akkor súlyos károk keletkezhetnek az árukészletben, balesetek történhetnek, valamint a munkavédelmi törvény megszegése miatt, súlyos büntetésekkel is számolhatunk. Cégvezetőként tehát elemi érdekünk a felelős balesetvédelem, amely bérsátor segítségével, sokkal hatékonyabban valósítható meg, mintha állandó raktárépületet tartanánk fent.

Raktározzon egyszerűen és jogszerűen!

Nézzük a raktározás törvényi hátterét. A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény előírásai alapján a „biztonságos munkavégzés a dolgozók testi épségnek megőrzését jelenti, amelyhez minden munkavállalónak joga van.” A biztonságos munkavégzéshez szükséges feltételeket pedig nekünk, a munkáltatónak kell biztosítani.

Mindenekelőtt fel kell mérnünk a raktárban található veszélyforrásokat, kockázatokat, illetve a dolgozókat a megfelelő munkavédelmi oktatásban kell részesítenünk. A raktári munka egyik kockázati tényezője, az épületben található oszlopok lehetek, amelyek nehezítik a raktár ésszerű berendezését, Ha azonban állandó raktárépületünk van, akkor ezeket be kell építenünk, hiszen egy ekkora tömegű épületnél szükséges, hogy megtartsák a raktár szerkezetét.

Ezzel szemben a bérsátrak könnyűszerkezetes építmények, vagyis a belső térben nem szükségesek vastag tartóoszlopok. Mindezek miatt a raktársátron belül egyetlen belső tér kialakítása lehetséges. Ez az egyszerűbb szerkezet egyben átláthatóbb raktárt jelent, amelyet sokkal könnyebb berendeznünk is.

Alakítsa ki tetszés szerint a belső teret!

Cégvezetőként vagy tulajdonosként a munkahelyen gondoskodnunk kell az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges mozgástérről. Ezen törvényi előírás betartása különösen fontos egy raktárban. Megfelelő mozgástér hiányában ugyanis az áru károsodásával számolhatunk, ha pedig leesés is történik, akkor üzemi baleset okozásáért is kártérítést kell fizetnünk a munkavállalónak.

Mivel a bérsátorokban a rendelkezésre álló teret magunk, tetszés szerint alakíthatjuk ki, ezért sokkal jobban tudjuk betartani a balesetvédelmi előírásokat. A mobil épületnek köszönhetően könnyebbé vállik az árumozgatás, valamint az ebből adódó kockázatokat is mérsékelni tudjuk.

Felejtse el az elfekvő készleteket!

Egyéb veszélyforrás lehet a raktár túlzsúfoltsága. Mivel az állandó létesítményeknél a rendelkezésre álló tér adott, ezért sok esetben eladhatatlan – szaknyelven: inkurrens – készleteket is tárolunk a raktárban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy szinte minden raktárépületben találhatók ilyen elfekvő készletek. Az állandó raktárépületet fenntartó vállalkozások ugyanis több éve, illetve évtizede ugyanabban a létesítményben folytatják tárolási tevékenységüket. Különösen akkor, hogyha nem bérelik az adott létesítményt, hanem a saját tulajdonukban van. Nem csoda, hogyha ezen idő alatt folyamatosan halmozódtak fel a használhatatlan áruk, főleg, hogyha az alkalmazottak nem gondoskodtak az inkurrens készletek éves leltározás alkalmával történő selejtezéséről.

Válasszuk inkább a raktársátrat! Itt ugyanis teljesen új teret kell áruval feltöltenünk, amelynek köszönhetően az elfekvő készletek már be sem fognak kerülni a raktár belsejébe.

Költséghatékony raktározás bérsátrak segítségével!

Ahogy láthattuk, bérsátor segítségével, sokkal jobban tudjuk a balesetvédelmi előírásokat betartani, mintha állandó raktárépületet tartanánk fent. A Pentagon Csoport idő- és költséghatékony módon, akár egyetlen nap leforgása alatt is meg tudja oldani a vállalkozások raktározási problémáit. Megrendelőinknek semmi más dolga nincsen, mint a kész tárolóhelyiségben elhelyezni az áruját, hiszen munkatársaink a sátrak kiszállítását, elhelyezését, és összeszerelését is elvégzik. Reméljük, hogy hamarosan Önt is ügyfeleink között köszönhetjük.

Mindenkinek balesetmentes raktározást kívánunk!